Gratis LMS: Er Moodle virkelig gratis?

Jun
2012
20

posted by on lms, tools

Moodle gratis LMSDer er mange, som synes godt om open source systemer, som f.eks. Learning Management Systemet Moodle. Og selvom gratis lyder atraktivt, så er det i virkeligheden slet ikke altid gratis at bruge Moodle organisationen.

Moodle er verdens mest populære open source software for Learning Management Systemer (LMS). At bruge Moodle kræver en installation på egen server, som betyder at man skal have teknisk kendskab til servere og software systemer. En anden mulighed er at samarbejde med et hostingfirma og ‘købe sig’ en installation af Moodle på en af deres servere.

Men først nu begynder det rigtige arbejde:

En stor ulempe ved et open source system som Moodle, er kompleksiteten af  hele systemet og processen. Man starter med en tom ‘standard’ installation, og systemet skal konfigureres og tilpasses til de ønsker og krav som organisationen kræver:

  • Hvordan kan systemet tilpasses til virksomhedens design (look & feel)?
  • Skal systemet kobles op til HR systemet, sådan at medarbejderes konti er automatisk integreret med Moodle?
  • Hvilke former af læring skal understøttes (e-learning, fremmøder, virtuelle møder, blended learning)?
  • Hvor meget statistik skal der registreres og skal der laves rapporter?
  • Hvordan integrerer man videochat, twetter, facebook og andre web 2.0 tjenester?

Du vil stille mange andre spørgsmål, efter du har installeret Moodle. Det kræver mange timers undersøgelse og tilpasning af systemet. Arbejdet kan selvfølgelig laves af en medarbejder i virksomheden, men hvis han eller hun er uerfaren, så skal personen også bruge mange ressourcer på at lære systemet at kende.

Hvis man tager ovenstående i betragtning, så kan man stille spørgsmålet: hvor gratis er et open source system som Moodle egentlig? Ja, selve softwaren er gratis, men slutløsningen (et læringssystem som er tilpasset til jeres organisation) kan bliver dyrt alligevel.

Derfor er der en stigning i antallet af kommercielle systemer. Fordelen ved et kommercielt Learning Management System er at udviklingen, vedligeholdelse, drift, hosting og updates bliver varetaget af en ekstern partner.

Hvis du vil høre mere om hjælp til tilpasning, drift og vedligeholdelse af Moodle, eller om mulige kommercielle alternativer til open source Learning Management Systemer, så kontakt mig for en uforpligtende snak.

Tags: , , , ,